Exhibition „Painting a Global Warning“

The Belgian seat of the Beekman Foundation opens as a contemporary arts centre with a one-man show of its founder, the Belgian-American artist Jan Beekman. Based in the former residence and workshop of the artist, the centre manages Beekman’s gigantic body of work that covers more than seven decades, while also offering a platform to artists, scientists, and initiatives that share his ideas, and in particular his focus on nature, social matters, and aesthetics. Apart from presenting a new silk-screen print of Beekman’s famous portrait of Nelson Mandela, the exhibition also shows for the very first time works of his latest series on living in the Trump era.

VAN MANDELA TOT TRUMP: JAN BEEKMAN OPENT ZIJN FOUNDATION MET EEN GLOBAL WARNING

Naast het wereldbefaamde portret dat de Belgisch-Amerikaanse kunstenaar Jan Beekman van Nelson Mandela schilderde, en dat in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York hangt, staat ook zijn recente en nooit eerder getoonde serie rond Trump centraal in de eerste tentoonstelling van de Beekman Foundation, in zijn voormalige ateliers in Beauvoorde, bij Veurne.

De Beekman Foundation, die tevens een zetel in de Verenigde Staten heeft, beheert niet alleen het gigantische oeuvre van Jan Beekman, maar wil ook een platform bieden aan initiatieven, kunstenaars en wetenschappers waarvan de inspiratie sterk bij zijn artistieke, ecologische en sociale bekommernis aanleunt. Zo opent de eenmanstentoonstelling van Beekman – zijn eerste in België in meer dan 15 jaar, en alleen al daarom een uitzonderlijk gebeuren- haar deuren op 18 juli, de dag waarop ook de honderdste verjaardag gevierd wordt van de geboorte van Nelson Mandela – van wie Beekman het wereldwijd beroemdste portret schilderde, dat zich prominent in het UN-hoofdkwartier in New York bevindt. Omdat Portrayal of Nelson Mandela, Liberated – ook al vanwege het eeuwfeest – die locatie niet kan verlaten, wordt door de Foundation een zeefdruk uitgebracht, waarvan het eerste exemplaar tijdens de opening van de tentoonstelling aan de Zuid-Afrikaanse ambassadeur in België wordt overhandigd. De tentoonstelling vormt overigens een van de hoogtepunten van het door de ambassade op touw gezette herdenkingsprogramma. Terwijl ze bij wijze van eerbetoon aan de stichter van de Foundation een overzicht brengt van een uiterst divers oeuvre dat nagenoeg zeven decennia omspant, zullen in Global Warning voor het eerst ook enkele werken te zien zijn uit een jongste serie waaraan Beekman de voorbije zes maand intens heeft gewerkt, en waarin hij het leven in het Trump tijdperk aanklaagt. De tentoonstelling loopt tot 16 september. De kunstenaar zal aanwezig zijn tijdens de opening.